Διεθνή

Μας «κυκλώνει» ο Ερντογάν – Χτίζει το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων στην Αλβανία

Μας «κυκλώνει» ο Ερντογάν – Χτίζει το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων στην Αλβανία

Σε μια εντυπωσιακή κίνηση αναβίωσης του νεοοθωμανισμού και στεριώματος του θεοκρατικού σουνιτικού Ισλάμ στα Βαλκάνια προχώρησε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφθηκε την Αλβανία για τη θεμελίωση ενός γιγαντιαίου τζαμιού στο κέντρο των Τιράνων, για την οικοδόμηση του οποίου η τουρκική κυβέρνηση έχει διαθέσει 30 εκ. ευρώ.
Το τζαμί, τον θεμέλιο λίθο του οποίου έβαλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπουγιάρ Νισάνι, πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, και έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις αρχές, καθώς για την ανέγερσή του χρειάστηκε να καταστραφεί πάρκο στο κέντρο των Τιράνων.
alvanoi (1)
 
Χιλιάδες Αλβανοί με τουρκικές σημαίες υποδέχτηκαν τον μεγάλο σουλτάνο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα τους χτίσει ένα γιγάντιο τζαμί, για να γίνουν καλοί σουνίτες -αρχικά- και αργότερα υπήκοοι της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Πρόκειται όχι απλώς για μια κίνηση επίδειξης δύναμης από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και προαναγγελία των προθέσεών της προς την Ευρώπη.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει με κάθε θυσία να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Στη Συρία χρηματοδοτεί και υποστηρίζει την Αλ Κάιντα αλλά και το Ισλαμικό Κράτος για να ανατρέψουν τον Άσαντ και να του προσφέρουν στη συνέχεια τη χώρα στο «πιάτο».
Στη Λιβύη στηρίζει τους ισλαμιστές πραξικοπηματίες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχουν καταλάβει την Τρίπολη σε σημείο η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, που έχει καταφύγει στο Τομπρούκ, να τον καταγγέλλει ως υποκινητή των τρομοκρατών.
Στην Αίγυπτο στηρίζει επίσης τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η αιγυπτιακή κυβέρνηση τον έχει καταγγείλει ότι χρηματοδοτεί τους τρομοκράτες τζιχαντιστές.
Στην Παλαιστίνη στηρίζει τη Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ.
Μόνο στον Λίβανο δεν έχει καταφέρει να χωθεί ακόμα και στο Ιράκ παίζει διπλό παιχνίδι, ίσως γιατί εκεί εμπλέκονται οι ΗΠΑ και οι Ιρανοί και θεωρεί ότι ακόμα δεν ήρθε η ώρα.
Και ενώ τα κάνει όλα αυτά στη Μέση Ανατολή εντελώς ανεξέλεγκτος, και ενώ με άρθρο του ο Independent καταγγέλλει την Τουρκία ότι με τη στήριξή της στους τζιχαντιστές «απεικονίζει πως τα συμφέροντα των σουνιτικών περιφερειακών δυνάμεων αποκλίνουν από εκείνα των ΗΠΑ στη Συρία» (ολόκληρο το άρθρο εδώ: Συναγερμός σε ΗΠΑ και Δύση από την υποστήριξη της Τουρκίας στην Αλ Κάιντα), που σημαίνει ότι ο ημίτρελος σουλτάνος πλέον δεν δίνει λόγο σε κανέναν, άρα είναι άκρως επικίνδυνος, τώρα πάτησε και το πόδι του στην Ευρώπη, στην «εύκολη λεία» την Αλβανία, για να τη μετατρέψει σε «επίκεντρο» της νεοοθωμανικής του αναγέννησης.
Ήδη τα αλβανικά εδάφη αποτελούν σφηκοφωλιές τζιχαντιστών, σύμφωνα με επίσημη έκθεση των ΗΠΑ, διαβάστε εδώ: Τα αλβανικά εδάφη σφηκοφωλιές τζιχαντιστών – Το λένε επισήμως οι ΗΠΑ.
alvanakia
Τα αλβανάκια με τουρκικές σημαίες υποδέχτηκαν την κυρία Ερντογάν, με τη μαντίλα. Πόσο συγκινητικό; Δεν συμφωνείτε;
Σε Κόσοβο αλλά και πολλές περιοχές της Αλβανίας τζαμιά στρατολογούν τζιχαντιστές και τους στέλνουν στη Μέση Ανατολή. Τώρα ο Ερντογάν χτίζει και το γιγάντιο τζαμί του στα Τίρανα, για να μετατρέψει τους παραδοσιακά αδιάφορους ως προς τη θρησκεία Αλβανούς σε «καλούς στρατιώτες του χαλιφάτου» που ονειρεύεται να αναβιώσει.
Και πράγματι, ποιοι καλύτεροι στρατιώτες της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια από τους Αλβανούς;
Έπαιξαν τον ρόλο αυτό στο παρελθόν, μπορούν να το παίξουν κάλλιστα και στο μέλλον. Η δε αλβανική πολιτική ηγεσία φαίνεται να συνεργάζεται σε αυτόν τον σχεδιασμό.
erdogan_albaniaΔείτε εξέδρα που έστησαν οι Αλβανοί στον Ερντογάν… Μόνο που δεν έπεσαν στα γόνατα να τον προσκυνήσουν. Την επόμενη φορά…
«Σήμερα θα εγκαινιάσουμε και την λειτουργία του τζαμιού στο κάστρο του Πρέζε (ένα μικρό χωριό στα περίχωρα των Τιράνων), ως σύμβολο της κοινής μας κληρονομιάς» δήλωσε ο Ερντογάν. Η «κοινή κληρονομιά» Τούρκων και Αλβανών είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το λέει ο άνθρωπος ευθέως, το θέμα είναι ποιος από εδώ στην Ελλάδα ακούει και καταλαβαίνει.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης που απειλεί τη χώρα μας και λειτουργεί και στην Αλβανία», υπαινισσόμενος κατά τα φαινόμενα, στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο κολεγίων και πανεπιστημίων στην Αλβανία. Ο Γκιουλέν ήταν παλαιότερα ο πνευματικός πατέρας του Ερντογάν. Μετά «χώρισαν» οι δρόμοι τους. Ο Γκιουλέν με τον Ερντογάν τώρα είναι απέναντι. Δεν έχουν ιδεολογικές διαφορές. Είναι θέμα «αρχηγίας». Με άλλα λόγια, αυτόν που αποκαλεί ο Ερντογάν τρομοκράτη, είναι ο δάσκαλος του Ερντογάν.
«Γνωρίζετε ότι στην Τουρκία, οι Αρχές μάχονται εναντίον μιας παράλληλης δομής που έχει δημιουργηθεί. Την θεωρούμε τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί τη χώρα μας, το λαό μας. Η καταπολέμηση αυτής της οργάνωσης θα συνεχιστεί αδιάκοπα. Ξέρω ότι αυτή λειτουργεί επίσης και στην Αλβανία. Το συζητήσαμε αυτό το θέμα με τα πολύτιμα αδέλφια μου, τον κ Νισάνι και τον κ Ράμα και πιστεύω ότι θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται. Έχω πλήρη πεποίθηση ότι οι αλβανικές αρχές δεν θα ανεχθούν αυτή την οργάνωση και τα μέλη της. Η Τουρκία με τα θεσμικά της όργανα, είναι σε θέση να παρέχει όλες εκείνες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο οργανισμός αυτός εδώ στην Αλβανία. Σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε σαφείς» δήλωσε ο Ερντογάν.
Δηλαδή, «μετάφραση», ο Ερντογάν όχι μόνο θέλει να θέσει υπό τον απόλυτο γεωπολιτικό του έλεγχο την Αλβανία, έχει συνεργάτες και τα «αδέλφια» του στη χώρα Πρόεδρο και Πρωθυπουργό, αλλά επιθυμεί να εκδιώξει και τα θρησκευτικά σχολεία του Γκιουλέν (αυτή είναι η «παράλληλη δομή»), τα οποία αποκαλεί «τρομοκρατική οργάνωση», όχι γιατί διαφωνεί με τα κηρύγματά τους, αλλά επειδή δεν τα ελέγχει. Απλά πράγματα. Εξάλλου, επαναλαμβάνουμε, ο Ερντογάν χρηματοδοτεί την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Είναι τουλάχιστον αστείο να αποκαλεί ο Ερντογάν άλλους και μάλιστα ομοϊδεάτες του «τρομοκράτες».
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Ερντογάν με τον κ. Νισάνι, οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, υπέγραψαν συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας και ενάντια στη στρατολόγηση ισλαμιστών από το Ισλαμικό Κράτος. Βλέπετε το ξεκάρφωμα; Ο ίδιος ο Ερντογάν που δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος υπέγραψε με τους Αλβανούς συμφωνία να το καταδιώκουν από κοινού. Συμφωνία κουρελόχαρτο, αλλά για να ξεγελάει αυτός ο παμπόνηρος ανατολίτης τη Δύση, όσο βεβαίως η Δύση του επιτρέπει να την εξαπατά.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στα Σκόπια. Χώθηκε και στα Σκόπια ο Ερντογάν.
«Ανυπομονούμε μετά τις εκλογές στην Τουρκία, να έχουμε μια διμερή συνάντηση σε επίπεδο των δύο κυβερνήσεων, όπου θα υπογράψουμε το στρατηγικό έγγραφο της εταιρικής σχέσης», δήλωσε ο κ. Ράμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Εταιρική σχέση σημαίνει συμμαχία, σημαίνει ότι η Αλβανία δένεται στο νεοοθωμανικό άρμα της Τουρκίας.
Αυτά συμβαίνουν στα σύνορά μας, όχι στη… μακρινή Συρία. Είναι άκρως ανησυχητικά. Επειδή χτίσαμε εμείς τη συμμαχία με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, ο σουλτάνος Ερντογάν μας τη βγαίνει από τα μετόπισθεν, από το αλβανικό (σύντομα) προτεκτοράτο του.
Ο Έντι Ράμα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύτηκαν για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αμφότεροι εξέφρασαν την επιθυμία τους να υπογράψουν το έγγραφο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης το συντομότερο δυνατόν.
«Με ένα αγαπητό φίλο μίλησα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αναλάβουμε βήματα σημαντικά και καρποφόρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.
Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 296 τουρκικές εταιρείες σε διάφορους τομείς, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόταν από 120 Τούρκους επιχειρηματίες.
«Οι Τούρκοι επενδυτές που με συνοδεύουν είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Αλβανία», είπε, υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία έχει ήδη επενδύσει στην Αλβανία 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Υπάρχει ακόμη ανεκμετάλλευτος χώρος για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών (…) Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, θα πρέπει να φτάσει το 1 δισ. δολάρια» δήλωσε ο Ερντογάν, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση της νέας Βουλής και την ανακαίνιση του κάστρου του Αργυροκάστρου.
Είδατε; Θα τους χτίσει και νέα Βουλή, θα τους ανακαινίσει και το κάστρο. Πότε θα υψώσει την τουρκική σημαία ξανά στα Τίρανα είναι ζήτημα χρόνου.
Ο Ερντογάν μας κυκλώνει από τον βορρά την ώρα που εμείς νομίζαμε ότι τον είχαμε στριμώξει με το Ισραήλ από τον νότο. Αυτά τα «μαντάτα» δεν είναι καθόλου καλές ειδήσεις για την ταλανιζόμενη Ελλάδα μας.
 
Πηγή: tribune.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν