Διεθνή

Νέα ηχηρή παρέμβαση των Αμερικανών για την Ελλάδα

Νέα ηχηρή παρέμβαση των Αμερικανών για την Ελλάδα
Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρώπη υπογραμμίζουν πόσο απαραίτητο είναι η Γερμανία να δαπανήσει και να επενδύσει περισσότερο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τόνισε σήμερα μια ανώτερη σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για θέματα διεθνούς οικονομίας μιλώντας σε μια δημόσια εκδήλωση στο Λονδίνο. Η Κάρολιν Άτκινσον, βοηθός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας με εξειδίκευση στα διεθνή οικονομικά θέματα, σημείωσε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμβιβαστούν περαιτέρω ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Μιλώντας στο ινστιτούτο Chatham House, η Άτκινσον υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό η νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.
Αλλά η ίδια πρόσθεσε: “είναι επίσης σημαντικό οι πιστωτές να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη πτώση των εισοδημάτων, των πραγματικών μισθών, της παραγωγής, καθώς και μια μεγάλη άνοδος της ανεργίας”.
Η Κάρολιν Άτκινσον χαρακτήρισε την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας “χλιαρή” κι επισήμανε ότι είναι βραδεία σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατον να μειώσει την ανεργία —που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα—, καθώς και το γεγονός ότι οι διάφορες ευρωπαϊκές οικονομίες καταγράφουν ανισομερείς επιδόσεις. “Βεβαίως αυτό που πιστεύω, αυτό που πιστεύουμε, είναι ότι οι μεγαλύτερες δαπάνες για επενδύσεις… και ίσως η τόνωση της κατανάλωσης σε έναν βαθμό, θα βοηθούσαν (…) να μειωθούν οι μεγάλες ανισορροπίες στις εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας της ίδιας, ενώ θα βοηθούσαν επίσης να τονωθεί η ζήτηση και αλλού”, ανέφερε η Άτκινσον.
Η Γερμανία δέχεται συχνά το τελευταίο διάστημα πιέσεις από πολλές πλευρές διεθνώς να ξοδέψει ένα μέρος του δημοσιονομικού της πλεονάσματος για να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα ωστόσο το Βερολίνο απορρίπτει όλες τις προτροπές γι΄ αυτό.
“Η εξαγωγική ατμομηχανή της Γερμανίας είναι πολύ εντυπωσιακή και πρέπει να συνεχίσει” την πορεία της, αλλά “είναι επίσης σημαντικό να κοιτάμε και την άλλη πλευρά”, πρόσθεσε η Άτκινσον.
Αναφερόμενη στις πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ, η Κάρολιν Άτκινσον έκρινε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της ζήτησης.
Οι κυβερνήσεις και οι φορολογικές αρχές “δικαίως ανησυχούν για το μεγεθυνόμενο βάρος του χρέους και τον περιορισμό των ελλειμμάτων ώστε να μειωθεί” το χρέος κάθε χώρας, εξήγησε η Αμερικανίδα αξιωματούχος. “Αλλά η τροχοπέδη στην ανάπτυξη που αποτελεί η άσκηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής έχει κυρίαρχο ρόλο, που εν μέρει αντιτίθεται στις προσπάθειες της νομισματικής πολιτικής… να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι διαμορφωτές πολιτικής (στην ΕΕ) να εργαστούν από κοινού για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος της ανάπτυξης”, επέμεινε η Κάρολιν Άτκινσον.

 
 
Πηγή: kontranews.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν