Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

“ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ”: Μία διαφορετική προσέγγιση για την κοινωνία και το περιβάλλον

"ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ": Μία διαφορετική προσέγγιση για την κοινωνία και το περιβάλλον

της Θάλειας Χούντα Δημοσιογράφου – Κοινωνιολόγου

 

Είναι γεγονός ότι η κοινωνία ολόκληρη γνωρίζει τις περιβαλλοντικές απειλές και δεν αντέχει πλέον στο άκουσμα καταστροφολογικών σεναρίων για τον πλανήτη Γη και για την δική μας συνέχεια.

Στην συνεντευξή της στο VIMAONLINE στην δημοσιογράφο κ. Θ. Χούντα, η κ.Λεγάκη Μελίνα, εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο “Οργάνωση Γη” μας εξηγεί πως η οργάνωση Γη προσφέρει απαντήσεις
σε συγχρονους προβληματισμούς που αφορούν τόσο την κοινωνία όσο και το περιβάλλον, από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Για ποιό σκοπό δημιουργήθηκε η  “Οργάνωση Γη” και πού στηρίζεται  η δράση της;

Η Οργάνωση Γη είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση που δημιουργήθηκε για να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονους προβληματισμούς που αφορούν στην κοινωνία και το περιβάλλον. Σκοπός της είναι η διάδοση της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης (Environmental Social Intelligence – ESI), δηλαδή της ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας πάνω στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον αλλά και των τρόπων που μπορούν, μέσα από την καθημερινή δράση και πρακτική, να συνεισφέρουν στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και τελικά στην καλύτερη διαβίωση και ανάπτυξη της κοινωνίας. Αυτή η υποδομή φέρει την ονομασία Κέντρο της Γης και λειτουργεί ως ορμητήριο για τη συνολική δραστηριότητα της Οργάνωσης Γη.

Ποιά είναι η αποστολή της Οργάνωσης;

Η Οργάνωση Γη δρα εκπαιδευτικά καλλιεργώντας την έννοια της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης (Environmental Social Intelligence – ESI). Η έννοια της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης, όπως την εννοούμε και θέλουμε να την αναπτύξουμε, αναφέρεται στην ικανότητα του ανθρώπινου πολιτισμού να προχωρεί δημιουργικά διαφυλάσσοντας τις πηγές του περιβάλλοντος του και αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες που προκύπτουν από την ανάπτυξη της συλλογικής ευφυΐας. Περιλαμβάνει κάθε στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει τον πολιτισμό μας να ανταποκριθεί δημιουργικά και αποτελεσματικά προς το μέλλον του. Στην πορεία πραγματοποίησης του οράματος μας, αναπτύσσουμε το πρότυπο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Κέντρο της Γης, το οποίο λειτουργεί ως ορμητήριο για τη συνολική δραστηριότητα της Οργάνωσης Γη.

Ποιά είναι η διαφορά της Οργάνωσης Γής από τις άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις;

Σημείο εκκίνησης του σκοπού δημιουργίας και της δραστηριοποίησης της Οργάνωσης Γη στην ουσία δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά η κοινωνία και στη συνέχεια η σχέση της με το περιβάλλον. Η Οργάνωση Γη δεν επιθυμεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και το ευρύτερο κοινωνικό σώμα υπερτονίζοντας για ακόμα μια φορά την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Αντίθετα, εκπέμπει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι υπάρχουν πολλές ενέργειες στις οποίες μπορούμε να προβούμε, ενέργειες που αφενός δίνουν ρεαλιστικές λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα και αφετέρου δρουν θετικά για τον ανθρώπινο ψυχισμό.

Η Οργάνωση Γη δρα με άξονα την προτροπή των ανθρώπων ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους με απλές μικρές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες (όπως σωστότερη διατροφή, επαφή με τη γη, εξοικονόμηση ενέργειας κλπ) και αποσκοπεί στην υιοθέτηση από όλους μιας νέας προοπτικής ατομικής στάσης ζωής, που είναι το προαπαιτούμενο για την ανεύρεση ενός ποιοτικότερου συλλογικού οράματος για το μέλλον. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας αλλά και να τους μάθουμε την αξία του.

Ποιές συνεργασίες έχει πραγματοποιήσει η Οργάνωση στο πλαίσιο δράσης της;

Η ολιστική μας προσέγγιση προϋποθέτει την εξωστρέφεια, αφού σύμφωνα με την αντίληψη μας για την αειφορία, θα πρέπει να αλληλεπιδρούμε δυναμικά με παράγοντες από το χώρο του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας, του Πολιτισμού και της Οικονομίας. Στη βάση αυτή, η Οργάνωση Γη προσέφερε σε στελέχη ελληνικών Μη Κυβερνητικών – Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων 4 υποτροφίες στα προγράμματα του τεχνολογικού ινστιτούτου ΑΙΤ που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Kennedy School του Harvard University. Επιπλέον, με κέντρο τα παιδιά έχουμε σχεδιάσει τη δράση ToyLife που αφορά στην προσφορά παλιών – αλλά σε καλή κατάσταση – παιχνιδιών και τη διοχέτευσή τους σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Για τη δράση αυτή η Οργάνωση Γη συνεργάζεται με την ΜΚΟ Δεσμός.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, συλλέγουμε φαγητό το οποίο με τη βοήθεια του Δήμου Ιλίου δίνεται σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Στην προσπάθεια για στήριξη της τοπικής κοινωνίας προσφέρουμε τα προϊόντα του βιολογικού μας λαχανόκηπου σε δύο ιδρύματα της περιοχής (Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» και Ιδρυμα Θεοτόκος). Στο Κέντρο της Γης πραγματοποιούμε άνευ εισφοράς περιηγήσεις σε ΜΚΟ που αντιμετωπίζουν δυσκολία να μας επισκεφτούν ενώ, επειδή πιστεύουμε πως η αγορά πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο στη διάδοση και εξέλιξη των ΜΚΟ, έχουμε ήδη αναπτύξει ευρεία γκάμα συνεργασίας με ΜΚΟ και βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με εκπροσώπους ιδιωτικών εταιριών για να αναπτύξουμε δράσεις. Τέλος, είμαστε σε συνεννόηση με ιδιωτικούς φορείς προκειμένου άμεσα να υπάρξει συνεργασία ώστε οι δράσεις της Οργάνωσης να αυξηθούν και να επιταχυνθούν

Πως θεωρείτε ότι θα είναι τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας μας;

Τα επόμενα χρόνια αναμένονται δύσκολα μεν, διαφορετικά δε, καθώς ο περισσότερος κόσμος δείχνει να έχει σε μεγάλο βαθμό αφυπνιστεί σχετικά με τα τις ανάγκες και τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Φαινεται να έχει γίνει αντιληπτό σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε μέρος ενός συνόλου για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε. Ελπίζουμε τόσο οι ατομικές δράσεις όσο και οι πολιτικές να κατευθυνθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ποιοί είναι οι στόχοι της Οργάνωσης και με ποιούς τρόπους επιχειρεί να τους παραγματοποιήσει;

H Οργάνωση Γη, στοχεύει στην ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών για εξεύρεση λύσεων ως προς τα σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας, με τελικό στόχο να προσπαθήσουμε να κληροδοτήσουμε έναν όσο το δυνατό πιο βιώσιμο πολιτισμό στις επόμενες γενιές. Για την επίτευξη αυτού η Οργάνωση Γη αναπτύσσει πληθώρα δράσεων με πρώτη και κυριότερη τη δημιουργία του πρότυπου κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Κέντρο της Γης.

Το Κέντρο της Γης σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να εξυπηρετήσει τρεις κύριους σκοπούς. Ο πρώτος ήταν να επαναφέρει στο πολιτικό αξιακό σύστημα της Ελλάδας την αριστοτελική θεώρηση της αυτάρκειας ως προαπαιτούμενη της αυτονομίας.

Ο δεύτερος ήταν να καταδείξει την αναγκαιότητα και τη σημαντικότητα της γεωργίας στο πλαίσιο των σύγχρονων κοινωνιών. Ο τελευταίος και κυριότερος, ήταν να στεγάσει τα οράματα της Οργάνωσης Γη σε ένα περιβάλλον, στο οποίο οι δύο κύριοι παράγοντες της καθημερινότητας, ο χρόνος και το χρήμα, θα απουσιάζουν. Σε αυτή τη θερμοκοιτίδα ονείρων προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τα περιττά και να δώσουμε χώρο στο όραμα του κάθε επισκέπτη, ώστε να αντιληφθεί ότι το Κέντρο της Γης είναι αυτός ο ίδιος!

Ποιες δράσεις προγραμματίζετε για το καλοκαίρι;

Η Οργάνωση Γη πραγματοποιεί εβδομαδιαία προγράμματα ενημέρωσης, διασκέδασης και δημιουργικής απασχόλησης σε ολιγομελή τμήματα για παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών στο Κέντρο της Γης. Μέσα από διαδραστικές παιδαγωγικές εμπειρίες γεμάτες κίνηση, διασκέδαση, παιχνίδι και δημιουργία καλλιεργούμε το σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον πρώτα από όλους στα παιδιά, καθώς αυτά είναι το μέλλον.

Επιπλέον, η Οργάνωση Γη θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του Κέντρου της Γης το βράδυ για την παράσταση Ec(h)oings στις 3&4 Ιουλίου. To Ec(h)oings είναι μία χοροθεατρική παράσταση και παράλληλα μία εναλλακτική παρουσίαση του χώρου του Κέντρου της Γης, με σκοπό την ανάδειξη των μηνυμάτων της Οικολογίας, αλλά και της εικαστικής πλευράς του τοπίου, των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων της Οργάνωσης Γη.

 

Πηγή: vimaonline.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν