Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

“ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ”: Ώρα για περιβαλλοντική δράση

"ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ": Ώρα για περιβαλλοντική δράση

Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα

 

Το καλοκαίρι μας θυμίζει ότι όσο πιο φιλικοί είμαστε με το περιβάλλον και ότι με όσο περισσότερο σεβασμό του φερόμαστε , τόσο θα απολαμβάνουμε τις φυσικές του ομορφιές ,οι οποίες είναι τόσο πολύτιμες τόσο μοναδικές. Στην συνέντευξη του στο VIMAONLINE και στη Θάλεια Χούντα, ο Πρόεδρος της ΜΚΟ “Ώρα για Δράση” κ. Νίκος Κιούσης, μας μιλάει για το έργο αυτού του περιβαλλοντικού συλλόγου.

Κ. Κιούση τι είναι ο Σύλλογος «Ώρα για δράση»;

Ο Σύλλογος “ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ” είναι ένας περιβαλλοντικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού και μη κυβερνητικού χαρακτήρα, τον οποίο ιδρύσαμε το 2009, μία ομάδα νέων παιδιών από τη Γλυφάδα έχοντας ως απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα όνειρα αλλά και οι ανησυχίες μας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας αποτέλεσαν το έναυσμα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο στοχεύει ιδιαίτερα στην άμεση αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των πολιτών έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στην ανιδιοτελή προσφορά, προστασία και διάσωση του περιβάλλοντος και αποβλέποντας ουσιαστικά σε ένα καλύτερο αύριο για το χώρο στο οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε.

Ποιά είναι η καινοτομία του Συλλόγου έναντι των υπόλοιπων συλλόγων;

Η καινοτομία και η πρωτοτυπία του, σε σχέση με άλλους συλλόγους έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι ιδρύθηκε από παιδιά ηλικίας μόλις 18 ετών που πήραμε την απόφαση να δράσουμε συλλογικά και οργανωμένα για την σωτηρία της φύσης. Επιπλέον, με αυτή την κίνηση προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι οι νέοι της χώρας μας είναι άνθρωποι με όραμα, όνειρα αλλά και θέληση να προσφέρουν πραγματικά τόσο στο περιβάλλον όσο και στον συνάνθρωπο.

Θέλετε να μας αναφέρετε κάποιες από τις δράσεις σας;

Κύριος χώρος δράσης του συλλόγου μας είναι η ευρύτερη περιοχή της Αττικής ξεκινώντας από περιοχές των νοτίων προαστίων, όπου και εδρεύει (περιοχή Γλυφάδας). Οι δραστηριότητες του συλλόγου μας περιλαμβάνουν καθαρισμούς σε βουνά και παραλίες, οργάνωση και συμμετοχή σε αναδασώσεις, συμμετοχή σε πρόγραμμα δασοπροστασίας σε συνεργασία με άλλους περιβαλλοντικούς συλλόγους και φορείς, οργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης των μαθητών σε σχολεία, αλλά και την οργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων με κύριο στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα που πλήττουν τον τόπο μας.

Επιπλέον, οι εθελοντές μας, στα πλαίσια των υπόλοιπων δράσεών μας πραγματοποιούν συλλογή και προσφορά ρούχων και τροφίμων σε οργανώσεις και οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Πως καταφέρατε να κινητοποιήσετε ολόκληρη την Ελλάδα για ταυτόχρονη εθελοντική δράση καθαρισμού;

Φέτος, βάλαμε στόχο να περάσουμε μήνυμα εθελοντισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα, φέρνοντας για πρώτη φορά στη χώρα μας την Παγκόσμια Εθελοντική Καμπάνια Let’s Do It. Ο στόχος της καμπάνιας ήταν να καθαριστεί ολόκληρη η χώρα μέσα σε μία μόνο ημέρα, από κάθε λογής σκουπίδια. Επιτυχώς λοιπόν, στις 29 Απριλίου καταφέραμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 400 φορείς σε κάθε σημείο της Ελλάδας και όλοι μαζί συνεργαστήκαμε, για τον κοινό αυτό σκοπό.

Εθελοντικές Οργανώσεις, Σχολεία, Δήμοι, Επιχειρήσεις, Σύλλογοι, αλλά και κάθε οργανωμένη και μη ομάδα πολιτών θέλησαν να στηρίξουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα δράσεις καθαρισμού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά καθώς με μηδενικό κόστος κινητοποιήθηκαν χιλιάδες εθελοντές δείχνοντας τη δραστήρια και δημιουργική πλευρά της χώρας μας.

Καθαρίστηκαν ταυτόχρονα οι ορεινοί όγκοι της Αττικής, πάρκα, παραλίες, άλση και ρέματα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας μας και οικοσυστήματα υψίστης περιβαλλοντικής αξίας. Επίσης, δυναμική κινητοποίηση είχαμε σε χωριά και σε νησιά. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και καθαρισμός βυθού σε αρκετές περιοχές με τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων ομάδων δυτών.

Τα σημεία επιλέχθηκαν από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι αφού πρώτα κατέγραψαν τις περιοχές στις οποίες υπήρχε πρόβλημα, ανέλαβαν δράση. Φυσικά, δεν αρκεί μία και μόνο μέρα να είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας.

Αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσω του Let’s Do It και μάλιστα ο επόμενος στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε στη χώρα μας ένα οργανωμένο εθελοντικό πρόγραμμα ”υιοθεσίας περιοχών” με στόχο να διατηρούμε καθαρές τις περιοχές αυτές πραγματοποιώντας συστηματικά επισκέψεις πολιτών και ιδιαίτερα μαθητών στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησής τους.

Τον Ιανουάριο εκπροσωπήσατε τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εθελοντισμού στην Εσθονία. Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από την εξέλιξη του συνεδρίου;

Το Let’s Do It είναι μια Διεθνής Εθελοντική Καμπάνια που ξεκίνησε το 2008 από την Εσθονία και πλέον συμμετέχουν χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Φέτος, για πρώτη χρονιά συμμετείχε και η Ελλάδα. Τον Ιανουάριο λοιπόν, πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία Παγκόσμιο Συνέδριο Εθελοντισμού προκειμένου να παρουσιαστεί τα πλάνο της κάθε χώρας, να γίνει ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων και να ενισχυθεί ο εθελοντισμός παγκοσμίως.

Τη χώρα μας εκπροσωπήσαμε δύο εθελοντές του ”ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ” από τη Γλυφάδα . Ήταν μια υπέροχη εμπειρία καθώς γνωρίσαμε σπουδαίους ανθρώπους και μάθαμε πολλά από τις μεθόδους και τις πρακτικές που ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες.

Έκανε εντύπωση σε πολλούς το νεαρό της ηλικίας μας και η διάθεση να κινητοποιήσουμε ολόκληρη τη χώρα γνωρίζοντας την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν. Στόχος μας λοιπόν, ήταν αφενός να δείξουμε την καλή και δραστήρια πλευρά της χώρας μας αφετέρου να παρουσιάσουμε τη δυναμική των νέων της Ελλάδας. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς που αποκτήσαμε φίλους και συνεργάτες εθελοντές από πολλές χώρες.

Πόσο θεωρείτε μέσα από την καθημερινή σας επαφή ότι έχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος;

Βλέποντας εικόνες πεταμένων σκουπιδιών σε παραλίες, δάση και μέσα στην πόλη δείχνει δυστυχώς ότι λείπει από πολλούς πολίτες η οικολογική συνείδηση. Αυτό που μας έχει εντυπωσιάσει όμως σε αυτή την εθελοντική προσπάθεια που κάνουμε, είναι η δυναμική συμμετοχή των νέων. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο. Δείχνει ότι μεγάλο μέρος των πολιτών δεν είναι αδιάφοροι και έχουν οικολογική συνείδηση. Ωστόσο αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και να διαδοθεί σε όλους τους συμπολίτες μας.

Ποιό είναι το όραμα σας, για ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αύριο;

Όραμά μας είναι να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου προς το καλύτερο. Να βάζουμε μπροστά το ”εμείς”, διαφυλάσσοντας, μέσα από κοινή προσπάθεια, τις φυσικές ομορφιές και τα οικοσυστήματα της χώρας μας δημιουργώντας μια καλύτερης ποιότητας ζωή. Η εθελοντική προσφορά μπορεί και πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά με τις δημόσιες υπηρεσίες, καλύπτοντας ανάγκες της τοπικής κυρίως κοινωνίας.

Ο αγώνας για την προστασία της φύσης είναι κοινός και θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά αν όλοι μαζί ενώσουμε τις δυνάμεις μας αφήνοντας τα έργα μας να πουν το «όχι» στην καταστροφή που συντελείται.

 

Πηγή: vimaonline.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν