Διεθνή

Τι δίνουν και τι ζητούν : Τα νέα σχέδια της Κομισιόν και της Ελλάδας

Τι δίνουν και τι ζητούν : Τα νέα σχέδια της Κομισιόν και της Ελλάδας

Την παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, με παροχή χρηματοδότησης – γέφυρας ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυριακάτικου φύλου της γερμανικής εφημερίδας FAZ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες με πακέτο προτάσεων που θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα τα οποία θα πρέπει να περάσουν σύντομα από την Βουλή.
Στη συνέχεια έως τα μέσα Ιουλίου τα κοινοβούλια των κρατών – μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.
Η έγκριση θα φέρει άμεση εκταμίευση 3,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα υπόλοιπα κεφάλαια θα μπορούσαν να εκταμιευθούν από τον EFSF και είναι αυτά που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
«Πρόκειται για χρηματοδότηση – γέφυρα ώστε να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει τις δόσεις της και να σταθεροποιηθεί η οικονομία με την αισιοδοξία της αύξησης των εσόδων λόγω του τουρισμού αλλά και των εισπράξεων από τους φόρους που θα τρέξουν από τον Ιούλιο και μετά» σημειώνει η FAZ.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει εξοικονόμηση πόρων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, περιλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Η FAZ προσθέτει ότι οι εταίροι είναι ανοιχτοί σε μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όμως αυτή δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο και εφαρμοστούν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.
Κορυφαία στελέχη επιβεβαιώνουν, πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της μία νέα πρόταση τη Δευτέρα, προκειμένου να κλείσει το κενό που υπάρχει.
Προς το παρόν, από το Μαξίμου τηρείται σιγή ιχθύος.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η νέα πρόταση της κυβέρνησης, προβλέπει:
– Τρεις συντελεστές ΦΠΑ: 6,5% – 13% – 23%
– Μετατάξεις σε τρόφιμα, και ξενοδοχεία
– Άμεση κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που μπορεί να αποδώσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ
– Κοιτούν κ τις υψηλές επικουρικές αν κ κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως δεν αποδίδουν πολλά, είναι μόλις 80.000 σε σύνολο 3 εκατομμυρίων οπότε δεν μπορούν να καλύψουν τη διαφορά με τους δανειστές.
– Έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις (μένει να δούμε πού θα κινηθεί ο συντελεστής και από ποιο ύψος)
– Εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα 30.000 (κι εδώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ο συντελεστής αν και πόσο η κυβέρνηση θέλει να τον ανεβάσει ως κάποιο ισοδύναμο μέτρο)
– Ιδιωτικοποιήσεις
– Διατήρηση ΕΝΦΙΑ με παλιές αντικειμενικές αξίες
– Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες
– Βασικό ζητούμενο από την ελληνική πλευρά είναι οι δανειστές να δεχτούν κάποια ελάφρυνση του δημόσιου χρέους….
Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές
Το Μαξίμου από την πλευρά του επιμένει στις κόκκινες γραμμές, δεν δέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, ούτε να πάει η ΔΕΗ στο 23%.
Ο Γιώργος Σταθάκης αναχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου ερωτώμενος αν θα υπάρξει συμφωνία, είπε “το επιδιώκουμε”.
Επαφές στις λίγες ώρες που απομένουν αναμένεται να υπάρξουν…
Οι πληροφορίες χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή όλο το Σαββατοκύριακο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν έχει γίνει μέχρι αυτήν την ώρα, τουλάχιστον η τηλεδιάσκεψη που είχαμε πληροφορηθεί, ενώ δεν αποκλείεται να μιλήσει και με Μέρκελ και Ολάντ.
Όλα τα δεδομένα αναμένεται να τεθούν αύριο στο τραπέζι όπου στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί κυβερνητικό συμβούλιο.
 
 
Πηγή: alexiptoto.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν