Διεθνή

Το Κρεμλίνο φοβάται ότι το Καζακστάν θα γίνει η επόμενη Ουκρανία

Το Κρεμλίνο φοβάται ότι το Καζακστάν θα γίνει η επόμενη Ουκρανία

Πολλοί εμπειρογνώμονες φοβούνται s;hmera ότι οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή μπορεί να είναι η τελευταία ειρηνική περίοδο στην ιστορία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, του Καζακστάν, αναφέρει η ιστοσελίδα postskriptum.org .
Ο 74ετών Πρόεδρος της χώρας κέρδισε, λαμβάνοντας το 98% των ψήφων, αλλά ο ίδιος έκανε ελάχιστα για να προετοιμάσει την θέση του για έναν κληρονόμο. Υπάρχει διάχυτος φόβος ότι στο Καζακστάν θα ξεσπάσει διαμάχη αμέσως μετά την αποχώρησή του.
Περίπου το ένα τέταρτο των πολιτών του Καζακστάν είναι ρωσικής καταγωγής, οι οποίοι διακατέχονται από την ίδια δυσαρέσκεια που ;exoyn οι συμπατριώτες τους στην Ουκρανία. Πραγματικά λίγοι Ρώσοι στην καταγωγή πολίτες , βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό της χώρας .
Μερικοί Ρώσοι του Καζακστάν ζητούν τώρα από το Κρεμλίνο να τους παράσχει «προληπτική» Βοήθεια, ακόμα κι αν οι ίδιοι προς τα έξω εκφράζουν την υποστήριξή τους για Ναζαρμπάγιεφ. Ο ίδιος ο ηγέτης του Καζακστάν, εν τω μεταξύ, ορκίστηκε ότι θα «συντρίψει» κάθε κίνηση, που θα παραπέμπει σε εθνοτική διαφορά, λέγοντας: «Εμείς θα τιμωρήσουμε κάθε μορφή εθνικού ριζοσπαστισμού ο οποίος δεν έχει σημασία από πού θα προέρχεται».
Κανείς δεν ξεχνά το «κομπλιμέντο» του Πούτιν στον Ναζαρμπάγιεφ το περασμένο έτος, λέγοντας ότι « ο Ναζαρμπάγιεφ έκανε ένα μοναδικό πράγμα . Να δημιουργήσει ένα κράτος που δεν υπήρχε ποτέ».
Ο Πούτιν υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τους Ρώσους σε όλο τον κόσμο. Το Καζακστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο. Η Ρωσία θεωρεί, επίσης, ότι το Καζακστάν ενεργεί ως ανάχωμα έναντι της Κίνας, που διεισδύει σταθερά στην Κεντρική Ασία, σε περιοχές που για χρόνια ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Ο Dosim Satpayev, διευθυντής του ινστιτούτου αναλύσεων του Καζακστάν λέει: «Είμαστε σε αναμονή για την μετάβαση της εξουσίας του Ναζαρμπάγιεφ στον επόμενο. Είναι μια επικίνδυνη μεταβατική περίοδο. Υπάρχει ήδη μια ισχυρή μάχη για το τι θα συμβεί στη συνέχεια». Ο Satpayev είπε ότι φοβάται μια επανάληψη της ουκρανικής διένεξης.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, το Καζακστάν είναι ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων, και κάποτε ήταν η περιοχή των σοβιετικών απελάσεων, λειτουργώντας περισσότερο ως κοινωνική «χωματερή κοινωνικών αντιλήψεων» για πολιτικούς κρατούμενους υπόπτους για έλλειψη πίστης προς το Κρεμλίνο. Ο Ναζαρμπάγιεφ είναι ο μοναδικός ηγέτης του ανεξάρτητου Καζακστάν. Χρησιμοποίησε την πίεση, την πειθώ και την διπλωματία για να «σύρει» από το χείλος της εθνικής σύγκρουσης της χώρα που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991.
Κατά την ανεξαρτησία, το 38% του πληθυσμού ήταν Ρώσοι . Τώρα αποτελούν λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο της χώρας με πληθυσμό 17 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι γηγενείς κάτοικοι του Καζακστάν αποτελούν το 66% του πληθυσμού, και το μερίδιό τους αυξάνεται συνεχώς. Πολλοί Ρώσοι μετανάστευσαν, και πολλοί σκέφτονται να αποχωρήσουν μετά την λήξη της θητείας του Ναζαρμπάγιεφ.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την απειλή της παρέμβασης, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική προσέγγιση της Δύσης με το Καζακστάν και την Κίνα.
Την 1 Ιανουαρίου το Καζακστάν προσχώρησε στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, σχέδιο οικονομικής ολοκλήρωσης, το οποίο επίσης περιλαμβάνει την Ρωσία, την Λευκορωσία και την Αρμενία. Αλλά ο Ναζαρμπάγιεφ πεισματικά αντιστέκεται στις προσπάθειες της Ρωσίας να συνδέσει την χώρα του με τις υπόλοιπες αυτές χώρες με την εισαγωγή ενός κοινού νομίσματος.
 
Πηγή: pentapostagma.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν