Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

“50και”… και η ζωή συνεχίζεται

"50και"... και η ζωή συνεχίζεται

Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα

 

Παρόλες τις προσπάθειες των κυβερνώντων αυτή τη χώρα να μας …γεράσουν πριν της ώρας μας, εμείς ακόμα αντέχουμε. Είναι αξιοσημείωτο το πως περνάνε οι ημέρες , τα χρόνια, οι στιγμές χωρίς να το αντλαμβανόμαστε και κάποια στιγμή όταν βρεθούμε στο κατώφλι των 50 τότε συνειδητοποιούμε την “σκληρή” πραγματικότητα, ότι έχουμε διανύσει την “μισή” διαδρομή της ζωής μας.

Αυτό είναι το κομβικό σημείο όπου αλλάζει η συνειδητότητά μας και αναρωτιόμαστε για πολλά που έχουμε κάνει αλλά περισσότερο για όλα αυτά που δεν έχουμε κάνει.

Στην συνένετυξη της στη Θάλεια Χούντα και στο VIMAONLINE , η κ. Μυρτώ Ράγκα , Ψυχολόγος- Γεροντολόγος, PROJECT MANAGER της ΜΚΟ “50και” μας μιλάει για τα έργα και τις ημέρες του σωματείου και των μελών της ηλικίας… 50και…

Κυρία Ράγκα, τι είναι η ΜΚΟ “50και”,  και σε ποιούς απευθύνεται;

Η 50και ΕΛΛΑΣ δημιουργήθηκε μέσα απο την ανάγκη που προέκυψε τα τελευταία χρόνια για την εκπροσώπευση των ατόμων άνω των 50 στη χώρα μας.

Έλλειψη σε δομές και προγράμματα, απουσία κράτους πρόνοιας, ανεπαρκή προγράμματα κατάρτισης, κλπ οδήγησαν την επιστημονική ομάδα της 50και ΕΛΛΑΣ να δημιουργήσει μια οργάνωση που να υποστηρίζει τα δικαιώματα των ατόμων άνω των 50 στη χώρα μας.

Βασικός σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας θετικής εικόνας των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας μέσα απο την προώθηση της ενεργού γήρανσης.

Τι κίνητρα δίνετε στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας για να νιώσουν ότι είναι ακόμα ενεργά μέλη της κοινωνίας μας;

Τα κίνητρο να συνεχίσουν να ζουν και να συμμετέχουν δε χρειάζεται να τους το δώσουμε. Το θέλουν και ψάχνουν δομές, υποδομές και δυνατότητες προκειμένου να μπορούν να το κάνουν.

Η 50και ΕΛΛΑΣ προσφέρει αυτές τις δομές μέσα απο τα προγράμματα δια βίου μάθησης και τις ομάδες εθελοντών και αυτο-οργάνωσης των 50και Ανω.

Με ποιό τρόπο παρέχετε την απαιτούμενη κοινωνική φροντίδα στα άτομα 50και;

Ως 50και ΕΛΛΑΣ δεν προσφέρουμε υπηρεσίες φροντίδας. Βασικός στόχος μας είναι να προσφέρουμε τη δυνατότητα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να παραμένουν ενεργά και να συνεχίζουν να προσφέρουν ΣΤΟΥΣ άλλους, ΜΕ τους άλλους και ΓΙΑ τον εαυτό τους.

Έχετε κάποιες προτάσεις για τους “50 και ” αναγνώστες μας ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους;

Η 50 και ΕΛΛΑΣ ανάλογα με τα προγράμματα που αναλαμβάνει κατα καιρούς προσφέρει τη δυνατότητα ενεργοποίησης και ενασχόλησης σε διάφορους τομείς. Αυτήν την εποχή υπάρχουν οι ομάδες:

– εκμάθησης Η/Υ στην Ηλιούπολη (με χορηγία των Η/Υ απο την COSMOTE),

– το προγράμμα LEAGE δια βίου μάθησης μέσω εκπαιδευτικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, όπου μέσα απο ένα εικονικό ταξίδι μαθαίνει κάνεις πληροφορίες για άλλους πολιτισμούς, χρήσιμες δεξιότητες όπως πρώτες βοήθειες και μαγειρική αλλά και άσκηση μέσα απο την εκμάθηση ξένων και ελληνικών χωρών, κολύμπι κλπ.

-το πρόγραμμα “Εθελοντές της Γνώσης”, όπου παιδιά ως εθελοντές-εκπαιδευτές μαθαίνουν στους μεγάλους υπολογιστές,

– το πρόγραμμα “Ενεργό σώμα+Ενεργός Νους= υγιείς σε μεγαλύτερη ηλικία, όπου γίνονται ομιλίες και σεμινάρια για την προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και μεθόδων φυσικών θεραπειών,

– η ομάδα οργάνωσης εκδηλώσεων, με δρώμενα που απευθύνονται σε όλες τις γενιές όπως εκπαιδευτικές συναντήσεις στη φύση, παρουσιάσεις βιβλίων, χοροί, φεστιβάλ κλπ

 

Πηγή: vimaonline.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν