Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

Σύλλογος Ηλιαχτίδα: Μια ζεστή αγκαλιά για τα παιδιά

Nτόρα Κασιμέρη

Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα

 

Σαν καλή νεράιδα, ο σύλλογος «Ηλιαχτίδα» προσφέρει αγάπη, θαλπωρή και στέγη σε εκείνα τα παιδιά που η ζωή τους επιφύλαξε μία πιο σκληρή πραγματικότητα. Η κυρία Ντόρα Κασιμέρη μιλάει στην δημοσιογράφο Θάλεια Χούντα για το πώς η «Ηλιαχτίδα» κατορθώνει να ζεσταίνει τις ψυχές αυτών των παιδιών και να γεμίζει την ζωή τους με φως.

Ποιό ήταν το όραμα εκείνο που σας οδήγησε στην δημιουργία της «Ηλιαχτίδας»;

Το όραμά μας ήταν να δημιουργήσουμε μια Κιβωτό Αγάπης – ένα Ξενώνα που με πολλή Στοργή και Φροντίδα θα φιλοξενούσε άπορα παιδιά από την επαρχία με σοβαρά προβλήματα υγείας που χρειάζεται να νοσηλευτούν στα Νοσοκομεία της Αθήνας.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις δραστηριότητες που έχει πραγματοποιήσει η «Ηλιαχτίδα»;

Ιδρύθηκε το 2000.

Κατέχει την ειδική πιστοποίηση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας.

Μέχρι το 2010 ασχολήθηκε με:

 • Την κοινωνική και ψυχολογική στήριξη παιδιών και γονέων.
 • Οργάνωση διαλέξεων και ημερίδων από επιστημονικό προσωπικό σε κοινωνικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και οικολογικά θέματα έτσι ώστε να ενημερωθεί το κοινό σε καίρια ζητήματα.
 • Ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα παιδιά και τους εφήβους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους τομείς της υγείας, εκπαίδευσης, απασχόλησης και του περιβάλλοντος.
 • Στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες και παιδιών εθνικών μειονοτήτων.
 • Συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, πραγματοποιώντας καμπάνιες ενημέρωσης, με σκοπό τη διάδοση και ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων και στις Μεταμοσχεύσεις.
 • Επιμόρφωση προσφύγων και μεταναστών.
 • Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων – περιβάλλον.
 • Αρωγή σε οικογένειες με σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα εντός και εκτός της τοπικής κοινότητας (χρήματα, τρόφιμα, ρουχισμός).
 • Επισκέψεις σε γυναικείες φυλακές όπως Ελεώνα Θηβών κλπ.
 • Αρωγή σε φυσικές καταστροφές όπως τσουνάμι, φωτιές.
 • Δανειστική βιβλιοθήκη και για το κοινό με ποικίλα βιβλία για ενήλικες και παιδιά.
 • Οργάνωση Παζαριών (Χριστούγεννα, Πάσχα, Πρωτομαγιά) για αύξηση οικονομικών πόρων και γνωριμία με το κοινό, καθώς επίσης κατασκευή μπομπονιερών για γάμους και βαφτίσια.

Απ’ το Μάρτη του 2010 λειτουργεί το Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης, σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Νέας Σμύρνης.

Φιλοξενεί οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (καρδιοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια κλπ) και λαμβάνουν θεραπεία σε νοσοκομεία των Αθηνών, όπως το Ωνάσειο και Νοσοκομεία Παίδων, με χαμηλό εισόδημα από την περιφέρεια, απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, επίσης και εξωτερικό.

Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται στις οικογένειες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Το όραμά μας δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως γιατί ο χώρος πια είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα τον περιορισμένο αριθμό φιλοξενουμένων, γεγονός που μας στεναχωρεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Ποια είναι η επαφή του Συλλόγου σας με την Ευρώπη;

Ο Σύλλογος είναι τακτικό Μέλος του Διεθνούς Δικτύου Οργανώσεων «Eurochild» με έδρα τις Βρυξέλλες.

Η Πρόεδρος, κα. Ντόρα Κασιμέρη, πολύ συχνά εκπροσωπεί το Δίκτυο σε Συνέδρια ανά την Ευρώπη και όχι μόνο, όπως στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2012. Ακόμη, εκπροσώπησε το Δίκτυο σε ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας για το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση που… τους πάντες και τα πάντα μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ενίσχυση της «Ηλιαχτίδας»;

Το οικονομικό πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για την «ηλιαχτίδα», γιατί μέχρι στιγμής το Κράτος δεν έχει προσφέρει ούτε ένα ευρώ για τη συντήρηση του Ξενώνα.

Τα έσοδά μας είναι μία συμβολική επιχορήγηση του Δήμου Νέας Σμύρνης, αλλά ευτυχώς διάφοροι άλλοι φορείς και ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών, που αναγνωρίζει την προσπάθεια μας και το έργο μας, παραμένει συνεχώς δίπλα μας.

 

Πηγή: vimaonline.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν