Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

“Δεσμοί αγάπης” για τους συνανθρώπους μας

"Δεσμοί αγάπης" για τους συνανθρώπους μας

της Θάλειας Χούντα Δημοσιογράφου – Κοινωνιολόγου

 

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε πλέον όλοι μας , αυτό που μας τροφοδοτεί με όσο γίνεται περισότερο κουράγιο στο να προσπερνάμε την δύσκολη καθημερινότητα είναι η αγάπη και η φροντίδα που δείχνουν οι φορείς εκείνοι οι οποίοι είναι ταγμένοι στο καθήκον της προσφοράς πρός τον πλησίον.

Ο ΔΕΣΜΟΣ αποτελεί ένα ακόμα καλό παράδειγμα πρός μίμηση , και η κ. Βαλλερά Εκάβη , εκπρόσωπος του, μας αποκαλύπτει τον τρόπο που η κάθε προσφορά “πιάνει τόπο”

Κυρία Βαλλερά, ποιός είναι ο σκοπός δημουργίας του “ΔΕΣΜΟΥ” και σε ποιούς απευθύνεται;

Ο Δεσμός ξεκίνησε τη δράση του τον Ιανουάριο του 2012 με σκοπό τη μέγιστη αξιοποίηση πλεονάσματος για την κάλυψη αναγκών κοινωφελών οργανισμών και φορέων με ανθρωπιστική & κοινωνική δράση. Άμεσος σκοπός του Δεσμού είναι το «πάντρεμα» πλεονάσματος εταιρειών και ιδιωτών με έκτακτες και τακτικές ανάγκες ευπαθών ομάδων και οργανισμών. Aπώτερος στόχος του Δεσμού είναι να λειτουργήσει ως ο κατεξοχήν φορέας που διασφαλίζει πως η κάθε προσφορά μας “πιάνει τόπο” γιατί πηγαίνει εκεί που πραγματικά χρειάζεται.

Ο Δεσμός, μέσα από προσεκτική και συστηματική έρευνα και επικοινωνία, είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς χρειάζεται, που και γιατί. Ενδεικτικά, το πλεόνασμα που συγκεντρώνει ο Δεσμός περιλαμβάνει συσκευασμένα τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα και σεντόνια, φάρμακα, βιβλία, είδη καθαριότητας και υγιεινής και πολλά άλλα. Τέλος, ο Δεσμός, μέσα από τη δράση του, καλλιεργεί συνεργασίες και διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ της ανάγκης και της προσφοράς, με στόχο τη δημιουργία και ανάπτυξη βιώσιμων δικτύων αλληλεγγύης.

Με ποιό τρόπο συνεισφέρει στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης που είναι τόσο απαραίτητη αυτή την χρονική στιγμή;

Ο Δεσμός προωθεί την αλληλεγγύη και καλλιεργεί τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών, οργανισμών και ιδιωτών σε κάθε του βήμα και σε κάθε του ενέργεια.

Ο Δεσμός λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας που μεσολαβεί μεταξύ εταιρειών που επιθυμούν να προσφέρουν σε είδος ή υπηρεσία και οργανισμών με διαπιστωμένες ανάγκες, διευκολύνοντας έτσι και την διαδικασία προσφοράς και επιλογής προορισμού για τον δωρητή, ενώ απαλλάσσει τους κοινωνικούς φορείς από το πολύ απαιτητικό έργο της ανέγερσης πόρων και επιτρέποντάς τους να αφοσιωθούν περισσότερο στο κοινωνικό τους έργο.

Πάντοτε με προσοχή στη σύναψη υπεύθυνων σχέσεων και τη διαφάνεια, ο Δεσμός αποσκοπεί στην επαναλαμβανόμενη και συστηματική προσφορά και στη δημιουργία βιώσιμων δικτύων αλληλεγγύης.

Επιπλέον, ο Δεσμός λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το έργο όλων των άλλων οργανισμών: ο Δεσμός είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας όπου μπορούν να γνωστοποιούνται οι έκτακτες και τακτικές ανάγκες όλων των οργανισμών και οι προσφορές εταιρειών και ιδιωτών ώστε να γίνεται πιο ισορροπημένη και άμεση κατανομή πλεονάσματος καθώς και πιο αποτελεσματική διαχείριση πόρων!

Ο Δεσμός αναλαμβάνει όλο το κομμάτι της έρευνας, του συντονισμού και της διεκπεραίωσης της προσφοράς ώστε να διευκολύνει το δωρητή, αλλά και για να επιτρέψει στους ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς φορείς να συγκεντρωθούν στο έργο τους.

Πέρα από την ανάγκη και την προσφορά σε είδος, υπάρχει και το πολύ σημαντικό κομμάτι των εθελοντών και της προσφοράς του χρόνου μας σε κάποια κοινωφελή δράση. Ο
Δεσμός επιθυμεί, αφενός, να “παντρέψει” και εθελοντές με οργανισμούς ανάλογα με τα ειδικά τους ενδιαφέροντα, και, αφετέρου, να κινητοποιήσει ομάδες ατόμων προς τον εθελοντισμό, προωθώντας την αξία της προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πόσο σας προβληματίζει η σας φοβίζει η προοπτική ενός δύσκολου και αβέβαιου αύριο όσον αφορά την συνέχιση του έργου σας;

Το έργο του Δεσμού είναι, κατά μεγάλο βαθμό, γέννημα των δύσκολων καιρών που διανύουμε και σχετίζεται άμεσα με τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Αυτό που μας φοβίζει περισσότερο ίσως είναι η επιδείνωση των ήδη τεταμένων συνθηκών σε συνδυασμό πάντοτε με τον περιορισμό προσφορών, μέσων και πόρων που μια τέτοια κρίση αναμφίβολα επιφέρει, με ταχύτητα τέτοια που να μην μπορέσουν οι κοινωνικοί θεσμοί, οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις – όπως ο Δεσμός- και οι φορείς να ανταπεξέλθουν με αποτελεσματικό τρόπο.

 

Πηγή: vimaonline.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν