Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

“ Άρτος –Δράση” : Συμβάλλοντας στην επιβίωση των συνανθρώπων μας

“ Άρτος –Δράση” : Συμβάλλοντας στην επιβίωση των συνανθρώπων μας

Συνέντευξη από την Θάλεια Χούντα

 

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί λίγα  μόλις χρόνια νωρίτερα  , ότι θα ερχόταν η στιγμή όπου οι Έλληνες  θα έδιναν  ένα τόσο μεγάλο αγώνα επιβίωσης για τον “επιούσιο”. Oι στιγμές είναι σκληρές και δυστυχώς αναμένονται να γίνουν μέρα με την ημέρα ακόμα πιο δύσκολες. Το παρήγορο της κατάστασης είναι ότι για πολλοστή φορά η ιδιωτική πρωτοβουλία υπερισχύει της  “ανύπαρκτης “ Πολιτείας και έτσι με την δράση ιδιωτικών φορέων γίνεται μια τεράστια προσπάθεια αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος επιβίωσης που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα μας , ο Πρόεδρος του  “Άρτος- Δράση”, μας μιλάει για την δράση του Σωματείου και το έργο  κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο πραγματοποιεί για τους αδύναμους κρίκους της κοινωνίας μας.

 

 

Κύριε Παπαγεωργίου, τι είναι το Σωματείο “Άρτος-Δράση”;

Το πλήρες όνομα είναι: Πανελλήνιο Φιλανθρωπικό Σωματείο ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ. Είναι Πανελλήνιο διότι η δράση του εκτίνεται σε όλη την Αττική, την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Εύβοια. Είναι Φιλανθρωπικό διότι «Αγαπά τον Άνθρωπο» και ασχολείται με αυτόν και τις ανάγκες του. Είναι Σωματείο διότι αποτελεί ομαδική προσπάθεια 33 Ιδρυτικών Μελών, που ίδρυσαν το Σωματείο το 1998 και συνεχίζουν αδιάλειπτα την προσπάθεια έως και σήμερα, λειτουργώντας με 400 περίπου εθελοντές και εξυπηρετώντας 25000 περιπτώσεις κάθε χρόνο. Ονομάζεται «ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ» διότι η πρώτη του ασχολία ήταν, και είναι, η διανομή Τροφίμων και Συσσιτίου, ενώ η λειτουργία του χαρακτηρίζεται όχι από πολλά λόγια και θεωρίες, αλλά από ΔΡΑΣΗ.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι που έθεσε ο ” Άρτος -Δράση” από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του;

Περιγράφονται στο καταστατικό του, αλλά μπορούν να συνοψισθούν σε 2 ομάδες:

  • Η διανομή τροφίμων και μαγειρεμένου φαγητού σε άτομα ή ομάδες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα βασικά είδη διατροφής τους. Επειδή δε, όποιος δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα είδη πρώτης διατροφικής ανάγκης, σημαίνει ότι αντιμετωπίζει και πολλά άλλα προβλήματα, οδηγούμαστε στην δεύτερη ομάδα στόχων του Σωματείου.
  • Η Ανθρώπινη Υποστήριξη που αποσκοπεί στην επίλυση ορισμένων από τα προβλήματα του, ώστε το επίπεδο διαβίωσής του να βελτιωθεί, όσο είναι δυνατόν.

Παρατηρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια πως με την βοήθειά μας ένα σοβαρό ποσοστό συνανθρώπων μας μπόρεσε να πάρει την ζωή του στα χέρια του και να μην μας έχει πλέον ανάγκη. Αυτό μας δίνει πάντα μεγάλη χαρά. Ιδιαίτερη χαρά όμως παίρνουμε όταν (και αυτό συμβαίνει αρκετές φορές) ο βοηθούμενος επιστρέφει και μας προτείνει να βοηθήσει και ο ίδιος το έργο μας, ως εθελοντής.

Πολλές φορές προτείνουμε στους «λήπτες βοηθείας» να σχηματίσουν «ομάδες αλληλεγγύης» και να συμβάλλουν, βοηθώντας τους ίδιους και γενικότερα το Έργο του Σωματείου. Με αυτόν τον τρόπο, προωθούμε την πρακτική της «Αυτοοργάνωσης» για την αντιμετώπιση προβλημάτων, με την βοήθειά μας.

 

Θέλετε να μας μιλήσετε για τα πεπραγμένα του Σωματείου σας;

Η σημερινή οργάνωση βοήθειας έχει περάσει από πολλά στάδια ομαδικής αλλά και ατομικής υποστήριξης.

Το 1998, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μας ζήτησε να συμβάλλουμε στην οργάνωση βοήθειας για τους Κούρδους που βρίσκονταν στην Πλ. Κουμουνδούρου. Οργανώσαμε ομάδες βοήθειας για σίτιση, ιατρείο, ρουχισμό κλπ που λειτούργησαν επιτυχώς για 8 μήνες περίπου.

Την ίδια χρονιά (1998) προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι για το φαινόμενο των «παιδιών των φαναριών». Έτσι, πήγαμε στο Γκαζοχώρι της Αθήνας όπου Έλληνες Μουσουλμάνοι προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς εργασία, μόρφωση και προοπτικές, με συνήθειες που συχνά δεν ταιριάζουν στην σημερινή αθηναϊκή κοινωνία, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο κοινωνικός αποκλεισμός τους. Έτσι, οδηγήσαμε δεκάδες παιδιών σε σχολεία, τα βοηθήσαμε να κατανοήσουν τα σχολικά τους μαθήματα και να βγάλουν το σχολείο χαρίζοντας στον εαυτό τους και στην μικροκοινωνία τους μια ανάσα μόρφωσης και ελπίδας για το αύριο. Με χαρά μας παρατηρήσαμε ότι μερικά από τα παιδιά αυτά, άρχισαν να εντάσσονται χωρίς προβλήματα στο ελληνικό σχολικό περιβάλλον και να χτίζουν καλές φιλικές σχέσεις με τους συμμαθητές τους, γεφυρώνοντας τις κοινωνικές και θρησκευτικές διαφορές.

Το 1999, βοηθήσαμε έναν καταυλισμό τσιγγάνων στην Χαλάστρα Θεσσαλονίκης με σίτιση, μαθήματα υγιεινής σε γυναίκες και παιδιά και μαθησιακή στήριξη παιδιών.

Την ίδια χρονιά, στον σεισμό του Σεπτέμβρη 1999, υιοθετήσαμε έναν καταυλισμό σεισμοπαθών στα Άνω Λιόσια. Περίπου 200 οικογένειες συντονίστηκαν από τον ΑΡΤΟ-ΔΡΑΣΗ ώστε να αντιμετωπίσουν καλυτέρα τα προβλήματα που αναπάντεχα τους έτυχαν. Από την δεύτερη μέρα βρεθήκαμε κοντά τους με καθημερινή σίτιση, τροφοδοσία, με ρούχα, δημιουργική απασχόληση παιδιών, ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη ενηλίκων, ακόμα και τεχνική υποστήριξη για την κατασκευή των σπιτιών τους.

Σήμερα, βασικές μας δράσεις είναι η λειτουργία συσσιτίου στο Παράρτημα Ηλιούπολης, ενώ στο Παράρτημα Ασπροπύργου λειτουργούν 3 εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και γυναίκες (μαθήματα Η/Υ, ραπτικής και χειροτεχνίας).

Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες, αλλά καλύτερα να παραπέμψω όποιον επιθυμεί στην ιστοσελίδα μας: www.artosdrasi.rei.

 

Θέλετε να μας παρουσιάσετε συνοπτικά τα Παραρτήματα που λειτουργούν ανά την Ελλάδα; 

Σήμερα το Έργο μας λειτουργεί σε 3 επίπεδα:

  • «Παραρτήματα»-Κέντρα Ανθρώπινης Υποστήριξης. Είναι το πρώτο επίπεδο λειτουργίας. Ως Παράρτημα, λογίζεται η Δραστηριότητά μας όταν χρησιμοποιεί ένα δικό μας χώρο (που είτε μας παρέχεται δωρεάν, είτε με ενοίκιο) και ομάδες εθελοντών συλλέγουν και διανέμουν πράγματα ή υπηρεσίες σε λήπτες βοηθείας μιας ευρύτερης περιοχής. Ανάλογα της δραστηριότητας του κάθε Παραρτήματος, παρέχονται:
  • Τρόφιμα ή συσσίτιο
  • Ρουχισμός, έπιπλα, οικιακές συσκευές
  • Εκπαιδευτικά μαθήματα
  • Εξεύρεση Εργασίας, συμβουλευτική καθοδήγηση
  • Υπηρεσίες σε παιδιά (κατασκηνώσεις, γιορτές, εκπαιδευτικές επισκέψεις ή συνδυασμός αυτών).

Το μεγαλύτερο Παράρτημά μας είναι του Ασπροπύργου Αττικής με 220 οικογένειες (800 άτομα). Ακολουθούν της Ηλιούπολης και Νοτιοανατολικών προαστίων με 180 οικογένειας (500 άτομα), του Περάματος με 160 οικογένειες (500 άτομα), του Αγίου Δημητρίου με 100 οικογένειες (250 άτομα), της Γκοριτσάς Ασπροπύργου με 100 οικογένειες (200 άτομα). Στην υπόλοιπη Ελλάδα, λειτουργούμε Παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Εύβοια.

  • «Πυρήνες Φιλανθρωπίας». Είναι το δεύτερο επίπεδο λειτουργίας του Σωματείου και θεωρούνται το Έργο που προσφέρουν εθελοντές, που με βάση το σπίτι τους (και πιθανά την χρήση της αποθήκης ή του γκαράζ τους), εκπαιδεύονται να συλλέγουν-διανέμουν τρόφιμα και άλλα αγαθά και να υποστηρίζουν με διάφορους τρόπους συντοπίτες τους που ζουν κοντά στην γειτονιά τους. Γνωρίζουν ότι όταν χρειαστούν τις υπηρεσίες, την συμβουλή και την βοήθεια του Σωματείου ή των άλλων εθελοντών, θα την έχουν. Στην Αττική, σήμερα λειτουργούν 25 περίπου Πυρήνες.
  • Ανεξάρτητοι Εθελοντές. Ως τρίτο επίπεδο θεωρείται η δράση ανεξάρτητων εθελοντών που έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, προσφέρουν υπηρεσίες σε συνανθρώπους τους βασιζόμενοι στο ότι, εάν δεν τα βγάλουν πέρα με κάποιο ζήτημα, θα λάβουν βοήθεια από το Σωματείο. Τέτοιοι εθελοντές είναι πάνω από 50 σήμερα.

 

Έχετε βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η εφημερίδα Financial Times έχει αναδείξει το έργο σας, πράξεις τιμητικές για το Σωματείο σας. Ποιες είναι οι δικοί σας συμπαραστάτες όμως για την επίτευξη του έργου σας;

Η βράβευση αυτή μας χαροποίησε ιδιαίτερα, διότι αφενός αποτελεί μια τιμητική αναγνώριση και αφετέρου είναι μια πολύ σημαντική έξωθεν καλή μαρτυρία του Έργου μας, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχουν στηρίξει και αγκαλιάσει τόσο ιδιωτικές εταιρίες, κυρίως στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όσο και πολλοί συμπολίτες μας. Έτσι, τόσο το Σωματείο, όσο και οι λήπτες νιώθουμε εδώ την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημοσίως τους συμπαραστάτες μας:

  • Την εταιρία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ με την ευγενή χορηγία της οποίας ιδρύσαμε και λειτουργούμε το ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ το 2009.
  • Τα LIDL που επί 12 χρόνια μας στηρίζουν.
  • Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που εκτίμησε το Έργο του ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ, αξιολόγησε ορισμένες από τις δραστηριότητες του Σωματείου και αποφάσισε την υποβοήθηση ορισμένων από αυτές.
  • Την Αρχιεπισκοπή Κύπρου που μας συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα υποστήριξης και τροφοδοσίας
  • Την Τράπεζα Τροφίμων
  • Το Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και τις εταιρίες Ford Hellas, Diageo Hellas, Agrino, Misko, Μέλι «Αττική», Ζυμαρικά Κορώνα, 3 Αλφα, Super Market Σκλαβενίτης, Μέλισσα /Kikizas, Agrino-Ε.Γ.Πιστιόλας ΑΕ, BP Hellas , το Τάγμα των “Ναϊτών”, την οργάνωση ΕΡΓΟ ΛΟΓΟΥ-ΑΓΑΠΗΣ, την «Αρμονική Ζωή»,την Βιομηχανία Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, την ΕΛΠΕ, τους ΜΥΛΟΥΣ ΚΡΗΤΗΣ, την BARILLA, τα SUPER MARKETS ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΔΕΔΗΚ, τα Coffee Time Ασπροπύργου, τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, τα διάφορα αρτοποιεία που με διάφορα μέσα, μας έχουν προσφέρει την δυνατότητα να συνεχίζουμε την δράση μας.
  • Τους Ανωνύμους χορηγούς-συμπολίτες μας.

 

Πηγή: dhmoths.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν