Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

ΕΛΕΠΑΠ: ” Βήματα Ζωής ” για τα παιδιά με κινητική αναπηρία

ΕΛΕΠΑΠ: " Βήματα Ζωής " για τα παιδιά με κινητική αναπηρία

Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα

Μέσα στην ανεξέλεγκτη οικονομική, πολιτική και κοινωνική φουρτούνα που βιώνουμε , υπάρχουν κάποιοι φορείς οι οποίοι δίνουν καθημερινή μάχη , για να μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτοί και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους αδύναμους κρίκους της κοινωνίας μας.

Στην συνέντευξη της στην “Έξυπνη Ζωή” , η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ , κ. Μαριάννα Μόσχου, μας μιλάει για την δράση και την μεγάλη προσφορά του σωματείου στα παιδιά με κινητικές κυρίως και αναπτυξιακές δυσκολίες.

κ. Μαριάννα Μόσχου
κ. Μαριάννα Μόσχου

 

  Η ΕΛΕΠΑΠ είναι γνωστή σε όλους μας για το έργο που προσφέρει επί 75 συναπτά έτη, παρέχοντας υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά με κινητική αναπηρία. Κυρία Μόσχου, θέλετε να μας μιλήσετε για τις εμπειρίες σας , μέσα από αυτό το μακρύ ταξίδι της προσφοράς;

 

Είχα την τύχη να γνωρίσω την ΕΛΕΠΑΠ και τα παιδιά της, το 2001, όταν τελείωνε η επαγγελματική σταδιοδρομία μου στη Citibank.

Από την πρώτη στιγμή, το έργο ζωής της ΕΛΕΠΑΠ για τα παιδιά με αναπηρία, με γοήτευσε και με συγκίνησε παράλληλα.

Είναι τελείως διαφορετικό να σου το περιγράφουν, από το να το ζεις καθημερινά.

Τα παιδιά που έρχονται στην ΕΛΕΠΑΠ, βρίσκουν μια ανοικτή αγκαλιά, που τα υποδέχεται , για να τα φροντίσει, να τα στηρίξει, να τα βοηθήσει να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους και είναι πραγματικά μαγικό να τα βλέπεις μέρα, με τη μέρα να εξελίσσονται, να βελτιώνονται, να κάνουν τα πρώτα «Βήματα Ζωής»

Με την αγάπη όλων, γονιών, θεραπευτών, γιατρών, βοηθητικού προσωπικού, διεύθυνσης, διοίκησης το παιδί που έρχεται στην ΕΛΕΠΑΠ παύει να αισθάνεται απομονωμένο και διαφορετικό. Στους φιλόξενους χώρους της , κάνει φίλους, παίζει, ανταποδίδει το χαμόγελο γιατί αισθάνεται ασφαλές. Καθώς κοινωνικοποιείται αποδέχεται το πρόβλημά του και μαθαίνει να ζει μ’αυτό!!

 

Μέσα σ’αυτά τα 11 χρόνια σκληρής δουλειάς, στην αρχή ως τακτικό μέλος , στη συνέχεια ως Γενική Γραμματέας και από το 2010, ως Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, μαζί με όλα τα μέλη του Δ.Σ , όλοι εθελοντές και σε συνεργασία με το εξειδικευμένο επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό μας, αγωνιζόμαστε σκληρά, σε καθημερινή βάση, για να συνεχίσει το όραμά της η ΕΛΕΠΑΠ για τα «Βήματα Ζωής» για το ανάπηρο παιδί, αλλά και τη διαβίου υποστήριξη των παιδιών με αναπηρία που μεγαλώνουν και έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη από στήριξη και φροντίδα.

 

  Η οικονομική κρίση η οποία στην κυριολεξία απειλεί να βουλιάξει τη χώρα μας, έχει σταθεί εμπόδιο στο έργο του φορέα σας;

Γίνεται πραγματικά μια υπερπροσπάθεια να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος έσοδα.

΄Ενας τιτάνιος αγώνας σε αντίξοες συνθήκες από εθελοντές αφοσιωμένους σε ένα δύσκολο, αλλά σπουδαίο έργο, στην Κεντρική Διοίκηση στην Αθήνα , αλλά και στις Τοπικές Διοικούσες Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη , Χανιά, Γιάννενα, Βόλο και Αγρίνιο.

Με προϋπολογισμό € 7.000.000 (90% λειτουργικό κόστος) και επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας, μόνο € 1.000.000, ενώ τα χαμηλά νοσήλια δεν ξεπερνούν τα € 2.000.000, αντιλαμβάνεστε το χτύπημα!!

Σ’αυτή την οικονομική δυσπραγία, αναζητούμε από δωρεές, χορηγίες, εκδηλώσεις, € 3.500.000 το χρόνο!

Ευγνωμονούμε του αφοσιωμένους Ευεργέτες της ΕΛΕΠΑΠ , και τους σταθερούς δωρητές μας!!!

 

Η ΕΛΕΠΑΠ κλονίζεται, αλλά δεν στερεί από τα παιδιά της , παιδιά με αναπηρία, τα «Βήματα Ζωής», που τα σύγχρονα επιστημονικά και θεραπευτικά προγράμματα που εφαρμόζει, τους προσφέρουν.

 

   Με τις δραστηριότητές σας έχετε κατορθώσει να προσφέρετε «Βήματα Ζωής» σε τόσα παιδιά με κινητική αναπηρία. Ποια επιθυμία σας όμως δεν έχει εκπληρωθεί ακόμα;

 

Είναι πολλά αυτά που έχουμε μέχρι σήμερα κατακτήσει και αισθανόμαστε περήφανοι γι’αυτό, αλλά είναι πολλά και αυτά για τα οποία έχουμε να αγωνιστούμε, για την αποκατάσταση όχι μόνο των παιδιών , αλλά και των ενηλίκων με αναπηρία.

΄Οραμα της ΕΛΕΠΑΠ, είναι το «ΧΤΙΖΩ ΤΟ ΑΥΡΙΟ», η δια βίου υποστήριξη των παιδιών μας που μεγάλωσαν και μας έχουν ανάγκη ως ενήλικες και η υποστήριξη των παιδιών σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

 

   Θέλετε να μας μιλήσετε για τους συμπαραστάτες σας στο πραγματικά δύσκολο, αλλά και τόσο σπουδαίο έργο σας;

Η ΕΛΕΠΑΠ, στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρία, που απαιτεί μια μακροχρόνια , διεπιστημονική παρέμβαση με μεγάλο λειτουργικό κόστος,

έχει πολύτιμο σύμμαχό της το επιστημονικά εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό της. 220 άτομα εργάζονται σε καθημερινό επίπεδο, με αληθινό ζήλο και αγάπη , ακόμα και μέσα στις τόσο αντίξοες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.

Οι γονείς είναι συνοδοιπόροι στο έργο μας. Η συνεργασία τους είναι όχι μόνο πολύτιμη , αλλά και εξαιρετικά απαραίτητη για την πρόοδο και την εξέλιξη των παιδιών μας.

Πολύτιμοι συμπαραστάτες όμως, σ’όλο το έργο, όλοι μαζί μια ομάδα, τα μέλη του Δ.Σ ΕΛΕΠΑΠ, κ.κ.Ηρώ Κόβα, Αγάθη Δουρμούσογλου, Χριστίνα Μαρούγκα-Κατσουρίδη, Λάμπρος Δημοσθένους, Μαίρη Καρέλλα-Διαμαντοπούλου, ΄Ετα Παγίδα Σαμαρά, Ελένη Αδάμ, ΄Αννα Μαραβέα, Αλέξανδρος Σακκάς, Σταύρος Χαϊδάς, Κατερίνα Καρατζά –Τασσοπούλου & Σιάνα Κυριάκου, αλλά και οι Τοπικές Διοικούσες Επιτροπές των Παραρτημάτων της ΕΛΕΠΑΠ σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ιωάννινα, Βόλο και Αγρίνιο, με Προέδρους αντίστοιχα : κ.κ. Λίλα Μπακατσέλου-Βενιζέλου, Μιχαήλ Σταματάκη, Νατάσα Μπέγκα, Πέπη Μαργαρίτη-Παπανδρέου, και Επαμεινώνδα Τάνταρο.

 

Το 2011, ήταν για την ΕΛΕΠΑΠ Εγκώμιο Εθελοντισμού και Ανθρωπιάς.

Δεκάδες εθελοντές στήριξαν με την αγάπη τους και την προσφορά τους , τις δραστηριότητές και τις εκδηλώσεις της ,( 29ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας, Χριστουγεννιάτικα BazaarBazaar στο Αττικό Μετρό στο Σύνταγμα, Λαχειοφόρος Αγορά κ.α),  στέλνοντας σε όλους ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Εθελοντές, Γιατροί, Μέλη και αφοσιωμένοι φίλοι της ΕΛΕΠΑΠ, αλλά και στελέχη από το προσωπικό των χορηγών μας, άτομα με ιδιαίτερη ευαισθησία διοργανώνουν ή στηρίζουν δραστηριότητες παιδιών.

Χωρίς τη βοήθεια όμως των μεγάλων Χορηγών μας, των πιστών φίλων δωρητών μας, η βιωσιμότητα του Ιδρύματος θα ήταν πραγματικά αβέβαιη.

 

Η ΕΛΕΠΑΠ φέτος συμπληρώνει 75 χρόνια προσφοράς στο Παιδί με Αναπηρία.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από τη στήριξη και τη συμπαράσταση όλων .

΄Ολοι μπορούν να δείξουν την αγάπη τους σ’ένα παιδί με αναπηρία και να το βοηθήσουν να κάνει ένα ακόμα βήμα ζωής.

Τα Προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ:

«Συνδρομή Αφοσίωσης»

«Οικονομική Υιοθεσία Παιδιού ΕΛΕΠΑΠ»

«Δωρεά Χαράς»

Δίνουν την ευκαιρία σε όλους να κάνουν τη δική τους πράξη αγάπης.

Με το σύνθημα «λίγα από τους πολλούς» «βοηθήστε μας να μας γνωρίσουν και οι φίλοι σας!!!!», απευθύνουμε έκκληση στήριξης.

 

ΕΛΕΠΑΠ: www.elepap.gr, email: adminath1@elepap.gr ,adminath2@elepap.gr.

Κόνωνος 16, 116 34 Αθήνα, τηλ: 210 72 54 726 , 72 51 121 , fax: 210 72 28 380

 

Πηγή: exipno.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν