Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

Πράξεις αγάπης….. από την PRAKSIS

Πράξεις αγάπης..... από την PRAKSIS
Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα
Παρόλο που οι καιροί είναι αφόρητα  δύσκολοι  και το κυρίαρχο συναίσθημα όλων μας ,είναι η απογοήτευση για το σημείο μηδέν που έχουμε φτάσει  και ο μεγάλος φόβος για το άμεσο μέλλον  , υπάρχουν κάποιοι φορείς που με τις πράξεις τους για τον συνάνθρωπο, μας δίνουν κουράγιο και ελπίδα ότι το αύριο θα είναι μια άλλη ημέρα.
  Μιλώντας στην “Έξυπνη Ζωή” ο Πρόεδρος της ΜΚΟ “PRAKSIS”  κ. Τζαννέτος Αντύπας , μοιράζεται μαζί μας τις……πράξεις αγάπης της οργάνωσής του.
  
Τι είναι η Praksis;

Η PRAKSIS είναι μία ανεξάρτητη, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που βασικό στόχο έχει τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης.

Η PRAKSIS διαθέτει δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και ένα κέντρο υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Πάτρα, τα οποία προσφέρουν

  • άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,
  • ψυχολογική υποστήριξη
  • κοινωνική υποστήριξη (συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες)
  • νομική βοήθεια
  • στέγαση
  • εργασιακή συμβουλευτική

Χωρίς Αποκλεισμούς , απευθυνόμαστε σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα που δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης, όπως:

  • οικονομικούς μετανάστες
  • αιτούντες άσυλο /πρόσφυγες
  • ασυνόδευτα ανήλικα (υπήκοους τρίτων χωρών)
  • άπορους, άστεγους, ανασφάλιστους
  • παιδιά των φαναριών
  • μονογονεϊκές οικογένειες
  • ROMA
  • θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking)
  • αποφυλακισμένους
Tι βοήθεια μπορεί να προσφέρει  η PRAKSIS για τους άστεγους;

Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχος, η PRAKSIS  ξεκινάει την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος το οποίο εστιάζει σε δύο άξονες στήριξης: παροχή υπηρεσιών Κοινωνικής Κατοικίας για την πρόληψη της «αστεγίας» και τη λειτουργία Ανοικτών Κέντρων Υποδοχής Αστέγων (Day Centers) για την ανακούφιση των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο. Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και μετά από εκτεταμένες συζητήσεις με οργανισμούς που διαθέτουν μακροχρόνια πρακτική εμπειρία στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Το πιλοτικό πρόγραμμα είναι καινοτόμο για τη Ελλάδα, τόσο από πλευράς μεθοδολογίας, όσο και δυνατοτήτων επίδρασης.

Η λειτουργία τριών (3) Ανοικτών Κέντρων Υποδοχής Αστέγων σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία της Αττικής (Κέντρο Αθήνας, Δυτικές Συνοικίες: Αιγάλεω – Περιστέρι, νοτιοανατολικός τομέας: περιοχή Καλλιθέας – Ταύρου), θα υλοποιηθεί με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του Προγράμματος. Η ΜΚΟ PRAKSIS αναλαμβάνει και τη συγκεκριμένη δράση με στόχο  την άμεση ανακούφιση των ήδη αστέγων. Τα Ανοικτά Κέντρα Υποδοχής Αστέγων θα λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιδιώκουν την προσφορά βασικών υπηρεσιών στους επισκέπτες τους (ψυχοκοινωνική στήριξη, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δυνατότητα χρήσης λουτρού, πλυντήρια, καθαρό ρουχισμό, δυνατότητα ανάπαυσης, γεύματα). Ολες οι παραπάνω υπηρεσίες προσφέρονται μέσω δικτύων και παραπομπών, προκειμένου να εξασφαλισθεί βάσει ατομικού πλάνου δράσης η μέγιστη δυνατή βοήθεια και να αξιοποιηθεί το υπάρχον κοινωνικό – προνοιακό σύστημα, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης των επισκεπτών. 


Πως μπορεί η PRAKSIS να παρατείνει την ανακούφιση αυτή για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των αστέγων;

 

Η PRAKSIS, μέσω του προγράμματος Κοινωνική Κατοικία (το οποίο χρηματοδοτείται επίσης από το Ίδρυμα Νιάρχος), αποσκοπεί στην υποστήριξη οικογενειών που κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν άστεγες. Μέσω της παροχής στοχευμένων ενεργειών υποστήριξης (ψυχολογικές και κοινωνικές υπηρεσίες, προγράμματα χρηματοοικονομικής παιδείας, προγράμματα ανεύρεσης εργασίας), το Πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας επιδιώκει να βοηθήσει τις οικογένειες αυτές που αντιμετωπίζουν έντονα όλο το φάσμα των συνεπειών της έλλειψης στέγης, να διατηρήσουν την κατοικία τους, αντιμετωπίζοντας έτσι τις συνέπειες της κρίσης με  πιο ανώδυνο τρόπο. Βασικός πυλώνας της δράσης αυτής θεωρούνται όλες οι ενέργειες της εργασιακής ένταξης ή/ και επανένταξης καθώς και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων βασικών πηγών και υπηρεσιών για την αποτελεσματική επανένταξη των ωφελουμένων από τη δράση της Κοινωνικής Κατοικίας στην ανοικτή αγορά εργασίας.

     
Ποια είναι τα παιδιά της Διπλανής Πόρτας και τι μεθόδους εφαρμόζει η οργάνωσή σας για να τους ….ανοίξει την πόρτα σε μια φυσιολογική ζωή;

Η PRAKSIS λειτουργεί το Πρόγραμμα «Παιδιά της Διπλανής Πόρτας» με βασικό στόχο τη μείωση του φαινομένου της παιδικής εργασίας στη Θεσσαλονίκη, την ένταξη των παιδιών στις εκπαιδευτικές διαδικασίες καθώς και την ενδυνάμωση των οικογενειακών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη ρίζα τους και τα παιδιά να ξαναγυρίσουν στην παιδικότητά τους την οποία απλόχερα έχουν μάθει να «πουλάνε» στα φανάρια.

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο υποδοχής και φιλοξενίας, καθημερινά, ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές παρέχουν ψυχοκοινωνικές, ιατρικές, παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες στους μικρούς μας φίλους. Ο απώτερος στόχος είναι τα παιδιά αυτά να γίνουν «πλοηγοί» μας και να μας οδηγήσουν στις οικογένειές τους προκειμένου να ασχοληθούμε με τους νοσογόνους παράγοντες που τα ωθούν στο δρόμο.

Περισσότερα από 130 παιδιά προσεγγίστηκαν από στελέχη και εθελοντές της PRAKSIS σε 78 παρεμβάσεις στο δρόμο (streetwork) που πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης από το Νοέμβριο 2010 έως και τον Δεκέμβριο 2011. 68 από αυτά τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο δρόμο ενώ 54 παιδιά προσήλθαν στον χώρο υποδοχής παιδιών για να παρακολουθήσουν πλήθος δραστηριοτήτων(ζωγραφική, παιχνίδι γνώσεων, καλλιτεχνικά-μουσική, αγωγή υγείας, ομαδική συζήτηση, συμμετοχή σε εκδηλώσεις κ.ά.). Κατόπιν της παρότρυνσης των στελεχών της PRAKSIS, 11 παιδιά εγγράφηκαν στο σχολείο, παρακολουθώντας συστηματικά την πορεία τους.

Εκτός από τη συμμετοχή των παιδιών, η βασική φιλοσοφία του προγράμματος περιλαμβάνει την ενεργή υποστήριξη των οικογενειών τους ώστε να υπάρξει συνολική και ολόπλευρη αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής εργασίας. Αυτό αποτελεί και την μεγαλύτερη πρόκληση της δράσης. Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προσεγγίστηκαν 49 οικογένειες, 13 από τις οποίες συμμετέχουν στις δραστηριότητες του προγράμματος. 24 μητέρες ενημερώθηκαν για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματά τους (νομιμοποίηση στην Ελλάδα, έκδοση άδειας διαμονής, διαδικασίες που αφορούν την έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, εφορία, επιδοματική πολιτική της χώρας κ.ά.)

Πηγή: exipno.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν