Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ : Φωτίζει τις ψυχές των παιδιών

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ : Φωτίζει τις ψυχές των παιδιών

Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα

 

Μελετητές της εμβρυακής ζωής πρόσφατα απέδειξαν ότι ήδη από την κοιλιά της μητέρας τα πρόσωπα των εμβρύων μπορούν να πάρουν σύνθετες εκφράσεις. Καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα πως γεννιόμαστε χαμογελαστοί. Όμως αυτό το χαμόγελο μεγαλώνοντας δεν είναι δεδομένο για όλα τα παιδιά. Γι’ αυτά τα παιδιά που αναγκάζονται από πολύ νωρίς να δώσουν τον δικό τους αγώνα και παλεύουν να αποκτήσουν αυτά που άλλα παιδιά θεωρούν δεδομένα υπάρχει η «Ηλιαχτίδα» που εδώ και 12 χρόνια στηρίζει και υπενθυμίζει σε αυτά τα παιδιά ότι παρ’ όλο τις σκληρές στιγμές που βιώνουν, παραμένουν… ΠΑΙΔΙΑ. Η πρόεδρος κα. Ντόρα Κασημέρη μιλάει στον ΔΗΜΟΤΗ Ανατολικής Αττικής και στην Θάλεια Χούντα για την δράση και το έργο της “Ηλιαχτίδας”.

 

5911c3f930ad658df2dbb7ffa08fc8b0_XL
Η Κ. Ντόρα Κασιμέρη

H «Ηλιαχτίδα» δημιουργήθηκε για να φωτίσει τις ψυχές κάποιων παιδιών Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;

Η «ηλιαχτίδα» δημιουργήθηκε για να απαλύνει παιδικά τραύματα που δυστυχώς αν δεν θεραπευθούν εγκαίρως θα επηρεάσουν την ψυχική τους υγεία στη μετέπειτα ανάπτυξή τους.

Τα άρρωστα παιδιά με τους γονείς τους που φιλοξενούνται στο Κέντρο μας, εκτός από τα προβλήματα υγείας παρουσιάζουν και ψυχολογικά προβλήματα. Γι’ αυτό με κάθε τρόπο προσπαθούμε να είμαστε στο πλευρό τους όσο γίνεται περισσότερο και να κατανοούμε τις ανάγκες τους.

«Ηλιαχτίδα» θα πει μια ανοιχτή αγκαλιά γεμάτη αγάπη, στοργή, προσφορά.

Το έργο της «Ηλιαχτίδας» είναι πολύ πλούσιο όσον αφορά τις δραστηριότητες που έχει πραγματοποιήσει. Θέλετε να μας μιλήσετε για κάποιες απ’ αυτές;

Ιδρύθηκε το 2000.

Κατέχει την ειδική πιστοποίηση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας.

Μέχρι το 2010 ασχολήθηκε με:

 • Την κοινωνική και ψυχολογική στήριξη παιδιών και γονέων.
 • Οργάνωση διαλέξεων και ημερίδων από επιστημονικό προσωπικό σε κοινωνικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και οικολογικά θέματα έτσι ώστε να ενημερωθεί το κοινό σε καίρια ζητήματα.
 • Ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα παιδιά και τους εφήβους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους τομείς της υγείας, εκπαίδευσης, απασχόλησης και του περιβάλλοντος.
 • Στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες και παιδιών εθνικών μειονοτήτων.
 • Συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, πραγματοποιώντας καμπάνιες ενημέρωσης, με σκοπό τη διάδοση και ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων και στις Μεταμοσχεύσεις.
 • Επιμόρφωση προσφύγων και μεταναστών.
 • Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων – περιβάλλον.
 • Αρωγή σε οικογένειες με σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα εντός και εκτός της τοπικής κοινότητας (χρήματα, τρόφιμα, ρουχισμός).
 • Επισκέψεις σε γυναικείες φυλακές όπως Ελεώνα Θηβών κλπ.
 • Αρωγή σε φυσικές καταστροφές όπως τσουνάμι, φωτιές.
 • Δανειστική βιβλιοθήκη και για το κοινό με ποικίλα βιβλία για ενήλικες και παιδιά.
 • Οργάνωση Παζαριών (Χριστούγεννα, Πάσχα, Πρωτομαγιά) για αύξηση οικονομικών πόρων και γνωριμία με το κοινό, καθώς επίσης κατασκευή μπομπονιερών για γάμους και βαφτίσια.

Απ’ το Μάρτη του 2010 λειτουργεί το Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης, σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Νέας Σμύρνης.

Φιλοξενεί οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (καρδιοπάθειες, νεφρική  ανεπάρκεια κλπ) και λαμβάνουν θεραπεία σε νοσοκομεία των Αθηνών, όπως το Ωνάσειο και Νοσοκομεία Παίδων,  με χαμηλό εισόδημα από την περιφέρεια, απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, επίσης και εξωτερικό.

H «Ηλιαχτίδα» δίνει το παρόν της και στην Ευρώπη. Πόσο ηχηρό είναι αυτό το παρόν;

Είναι μεγάλη τιμή και επιτυχία του Συλλόγου «ηλιαχτίδα» να εκπροσωπεί ένα τόσο σοβαρό, αναγνωρισμένο Διεθνές Δίκτυο σε μεγάλα Συνέδρια. Ο Σύλλογος είναι τακτικό Μέλος του Διεθνούς Δικτύου Οργανώσεων «Eurochild» με έδρα τις Βρυξέλλες.

Η Πρόεδρος, κα. Ντόρα Κασιμέρη, πολύ συχνά εκπροσωπεί το Δίκτυο σε Συνέδρια ανά την Ευρώπη και όχι μόνο, όπως στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2012. Ακόμη, εκπροσώπησε το Δίκτυο σε ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας για το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Τι θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο Όραμα που έχετε για την «Ηλιαχτίδα»;

Δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο όραμα του Συλλόγου «ηλιαχτίδα».

Το 11μελές Συμβούλιο λειτουργεί για 12 χρόνια τώρα ως μια γροθιά, έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν προκύψει. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα σ’ αυτά τα παιδιά που φιλοξενούμε με οποιοδήποτε τίμημα.

Οι εθελοντές που μας στηρίζουν συνεχώς αυξάνονται. Δεν υπάρχει ωραιότερη ικανοποίηση από αυτή.

Πηγή: dhmoths.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν